Intake en onderzoek
Een client die door de tandarts of orthodontist naar de logopedist is verwezen, krijgt eerst een intake-gesprek om te achterhalen wat de mogelijke oorzaken van de klacht zijn.
Er worden vragen gesteld die betrekking hebben op:
Daarna wordt het functioneren van de mondspieren, het slikken en de tongpositie in rust onderzocht door middel van specifieke metingen:
Tijdens de eerste afspraak vragen we u ook om een verwijsbrief van specialist of huisarts, een identiteitsbewijs en het polis pasje van uw verzekering.
Sinds 1 juni 2011 is het door enkele zorgverzekeraars toegestaan ook zonder verwijzing een afspraak te maken met de logopedist (zgn. directe toegankelijkheid). De keuze om gebruik te maken van de directe toegankelijkheid ligt bij de behandelend logopedist.
Behandeling/therapie
Na de intake en het onderzoek kan de oromyofunctionele therapie starten.
Deze bestaat uit een aantal stappen:
Tijdens de therapie kan er gebruikt gemaakt worden van zogenaamde trainers:
Deze worden gebruikt om de spierkracht van de lippen te vergroten, lipsluiting te bevorderen en neusademhaling te stimuleren, de juiste tongpositie in rust te stimuleren en een correcte slik te faciliteren.
Door middel van herhaalde specifieke metingen en foto’s worden de resultaten nauwkeurig bijgehouden.
Gemiddeld zijn er ongeveer 15 behandelingen nodig. Hierbij wordt een intensief huiswerkprogramma meegegeven.
Oro- myofunctionele therapie kan op kleuterleeftijd gestart worden maar in de praktijk blijkt dat vanaf een leeftijd van 7-8 jaar de therapie veel soepeler verloopt omdat deze leeftijdsgroep beter zelfstandig kan oefenen.
Hoe eerder de tandarts en/of orthodontist signaleert en verwijst, hoe minder groot het probleem kan uitgroeien.
Soms zal een orthodontische voorbehandeling nodig zijn voordat de logopedist met de therapie kan starten. Bijvoorbeeld wanneer de bovenkaak te smal is, waardoor er geen of onvoldoende ruimte is om de tong naar boven aan te zuigen (nodig bij een goede slikbeweging). In dat geval zal de tandarts of orthodontist eerst met een speciale beugel een verbreding van de bovenkaak moeten uitvoeren om ruimte voor de tong te maken.
Aan de andere kant is oromyofunctionele therapie nodig om de spieren van gezicht en tong zo sterk te maken dat gebitsafwijkingen als een open beet makkelijker gecorrigeerd kunnen worden.
Een goede samenwerking tussen de tandarts, de orthodontist en de logopedist is van groot belang om zowel de logopedische behandeling als het orthodontisch traject met succes te laten verlopen.